Röviden a mosódiófáról

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) a Sapindaceae család egyik faja. E fa termését nevezik mosódiónak vagy mosóbogyónak. Nepálban a fát rithának vagy reethának hívják.

A szappanfa egy lombhullató növény, ami a Himalája alsó lábainál, illetve középső részeinél növekszik, maximum 4000 méteres magasságig érzi jól magát. Jól tolerálja a gyenge talajt, ezért sokan termesztik otthonukban is, sőt a szappanfa évente 30-35 kiló gyümölcsöt hoz, aminek köszönhetően igen sokfelé szállítanak belőle.

mosodiofa

Felhasználása

A szappanfa értéke többek között a gyümölcséből származik, amit többféle farmakológiai és tisztító célra lehet felhasználni, beleértve a következőket is.

Tisztító / rovarölő

A mosódió szaponin vegyületeket tartalmaz, amelyek természetes tisztító tulajdonságokkal rendelkeznek, éppen ezért a mosódiót fel lehet használni a haj, a bőr és a ruházat tisztítására is. A mosódióban található szaponin ezenfelül inszekticid szer, így a fejbőr baktériumait, gombáit és még a fejtetűt is el lehet pusztítani.

Gyógyhatás

A mosódiót természetesen lehet használni az olyan egészségügyi problémák kezelésére vagy tüneteinek enyhítésére, mint migrénes fejfájás vagy a bőrgyógyászati problémák. Ezenfelül a mosódióval el lehet távolítani a pattanások vagy az ekcéma maradványait is.

Felületaktív anyag

A mosódióban található a hatóanyag a szaponin, mely körülbelül 13-14 %-os koncentrációban található meg a dió héjában. Ezt a héjat kell a mosandó ruhák közé helyezni. A szaponin vízzel érintkezve kioldódik a mosódióból, ezért a víz mérsékelten habzani kezd. Úgy hat, mint a szappan. Jelentős tisztítóerővel rendelkezik, jól oldja a hétköznapi szennyeződéseket, emellett kellemetlen szagokat is kiveszi. Nem roncsolja a textíliák anyagát. Megbízhatóan működik 30-tól 95 C fokos mosási hőmérsékletig.

Környezetbarát, 100%-ban lebomló anyag. Allergiások és a különféle bőrbetegségekben (ekcéma, neurodermitis) szenvedők is használhatják, mert nem okoz bőrirritációt. Nem tartalmaz foszfátokat és egyéb szintetikus anyagokat.

Mosószóda 1kg MM natur

-11% Mosószóda 1kg MM natur

A mosószóda (nátrium karbonát, más néven sziksó) biológiailag lebomló, általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. A mosószódát használhatja mosáshoz önállóan a hagyományos mosópora helyett vagy azzal kombinálva (1:1 arányban kiváltható a m

Ár: 440 Ft
495 Ft
Megnézem

MM Aktív oxigénesfehérítő 1000g

-19% MM Aktív oxigénes fehérítő 1000g

A biológiailag lebomló fehérítő- és fertőtlenítőszer (nátrium-perkarbonát) használata a mosódióval kombinálva ajánlott. Fehér ruhák mosásához, erős foltok előkezeléséhez és áztatásához kiválóan alkalmazható.

Ár: 1450 Ft
1790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!