Röviden a mosódiófáról

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) a Sapindaceae család egyik faja. E fa termését nevezik mosódiónak vagy mosóbogyónak. Nepálban a fát rithának vagy reethának hívják.

A szappanfa egy lombhullató növény, ami a Himalája alsó lábainál, illetve középső részeinél növekszik, maximum 4000 méteres magasságig érzi jól magát. Jól tolerálja a gyenge talajt, ezért sokan termesztik otthonukban is, sőt a szappanfa évente 30-35 kiló gyümölcsöt hoz, aminek köszönhetően igen sokfelé szállítanak belőle.

mosodiofa

Felhasználása

A szappanfa értéke többek között a gyümölcséből származik, amit többféle farmakológiai és tisztító célra lehet felhasználni, beleértve a következőket is.

Tisztító / rovarölő

A mosódió szaponin vegyületeket tartalmaz, amelyek természetes tisztító tulajdonságokkal rendelkeznek, éppen ezért a mosódiót fel lehet használni a haj, a bőr és a ruházat tisztítására is. A mosódióban található szaponin ezenfelül inszekticid szer, így a fejbőr baktériumait, gombáit és még a fejtetűt is el lehet pusztítani.

Gyógyhatás

A mosódiót természetesen lehet használni az olyan egészségügyi problémák kezelésére vagy tüneteinek enyhítésére, mint migrénes fejfájás vagy a bőrgyógyászati problémák. Ezenfelül a mosódióval el lehet távolítani a pattanások vagy az ekcéma maradványait is.

Felületaktív anyag

A mosódióban található a hatóanyag a szaponin, mely körülbelül 13-14 %-os koncentrációban található meg a dió héjában. Ezt a héjat kell a mosandó ruhák közé helyezni. A szaponin vízzel érintkezve kioldódik a mosódióból, ezért a víz mérsékelten habzani kezd. Úgy hat, mint a szappan. Jelentős tisztítóerővel rendelkezik, jól oldja a hétköznapi szennyeződéseket, emellett kellemetlen szagokat is kiveszi. Nem roncsolja a textíliák anyagát. Megbízhatóan működik 30-tól 95 C fokos mosási hőmérsékletig.

Környezetbarát, 100%-ban lebomló anyag. Allergiások és a különféle bőrbetegségekben (ekcéma, neurodermitis) szenvedők is használhatják, mert nem okoz bőrirritációt. Nem tartalmaz foszfátokat és egyéb szintetikus anyagokat.

Mosódió termékek

Herbow Mosódiós Labda -színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Herbow Mosódiós Labda - színes ruhákhoz (1db - 5 mosás)

Mosódiós labda természetes mosódióval - érzékeny bőrűek is használhatják, alkalmas kisbabák ruháihoz is!

Ár: 490 Ft
Megnézem

Herbow Mosószóda 850g

Herbow Mosószóda 850g

Könnyen és gyorsan biológiai úton lebomló, környezetbarát öko tisztítószer.

Ár: 1585 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!